Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Beauty

6 laagdrempelige tips voor een duurzame beautyroutine

ETIKL_

Wil je jezelf een duurzame beautyroutine aanmeten, dan is het soms even zoeken naar welke aanpassingen je eerst wil doorvoeren. Om je op weg te helpen, vind je hier de meest laagdrempelige tips om jouw badkamerroutine een flink stuk duurzamer te maken.

Beperk wegwerpproducten

Als je de essentie van een duurzame badkamerroutine moet beschrijven, begint die bij het zo goed mogelijk beperken van wegwerpproducten. Daarmee bedoelen we wegwerp scheermesjes, watjes of oorstokjes. Koop in plaats daarvan wasbare varianten die een leven lang meegaan, of een scheermesje waarvan je enkel het mesje af en toe moet vervangen.

Koop zo min mogelijk plastic

Shampoo, douchegel, conditioner, handzeep, crèmes, tandpasta of zelfs tandenborstels: het lijkt misschien moeilijk om al dat plastic uit je badkamer te bannen, maar vandaag is dat makkelijker dan ooit. Shampoo, douchegel, conditioner en handzeep koop je vandaag al in de vorm van een ‘bar’, een plasticvrije, vaste klomp zeep die je opbergt in een herbruikbaar zeepbakje. Tandenborstels en oorstokjes bestaan ook in plasticvrije varianten, soms gemaakt van bamboe, en zelfs tandpasta komt in poedervorm. En die producten vind je vandaag zelfs al in heel wat supermarkten en webwinkels. Makkelijk te vinden, dus!

Kies voor vegan en cruelty free

Heel wat cosmeticaproducten worden vandaag nog steeds op dieren getest of bevatten ingrediënten van dierlijke oorsprong. Niet alleen zijn die praktijken niet diervriendelijk, maar ook zijn ze niet duurzaam. Dieren nemen vandaag een enorm aandeel van het aardoppervlak in, de veeteelt slokt water op en we vullen talloze voetbalvelden met plantages om veevoeder te kweken. Dat terwijl cosmetica perfect vegan en cruelty free kan zijn. Daarom check je best de labels van cosmeticaproducten, en zoek je naar een van onderstaande labels. Hier lees je meer over hoe je vegan en/of cruelty free cosmeticaproducten herkent, zodat je makkelijk voor een duurzame beautyroutine kiest.

Wil je een diervriendelijke en duurzame beautyroutine volgen, dan check je maar beter of dit vegan logo op je beautyproducten staat.

Wil je een diervriendelijke en duurzame beautyroutine volgen, dan check je maar beter of dit cruelty free logo op je beautyproducten staat.

Kies voor minder, maar betere producten

‘Ontspullen’ maakt ons gelukkiger, dus hoog tijd om een grote schoonmaak in je badkamerkast te houden. Gebruik je oude producten op en kies hun opvolgers doordacht. Neem je tijd om beautyproducten te selecteren die echt duurzaam zijn, en voor cosmetica te kiezen die echt goed bij je huidtype past. Eens je je nieuwe favoriete merk of product gevonden hebt, verspil je geen tijd meer met zoeken naar een ethisch verantwoord en simpelweg goed product.

Beperk je water- en energieverbruik

Uiteraard draait het bij een duurzame beautyroutine om meer dan alleen de producten die je koopt, want het gaat ook hoe je de badkamer op zich gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar je eigen water- en energieverbruik in de badkamer. Kan daar nog wat bijgestuurd worden? Let er bijvoorbeeld op dat je de kraan niet lopen terwijl je tandenpoetst, draai de douchekraan dicht wanneer je je haren inzeept en laat het licht niet onnodig lang branden.

Ziezo, met deze simpele tips heb je al een enorm verschil gemaakt. Blijf je graag op de hoogte voor meer bespaartips en inspiratie voor een vegan levensstijl? Blijf op de hoogte via Facebook, Instagram of stuur een berichtje naar info@etikl.com.

Onze musthaves voor een duurzame beautyroutine