Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mobiliteit

Retourtje Malmö: binnenkort ook nachttrein van Brussel naar Zweden

Wist je dat er vandaag volop gewerkt wordt aan een nieuwe treinverbinding tussen België en Zweden? De nachttrein van Brussel naar Malmö zal er binnen enkele maanden zijn.

Begin dit jaar was er de komst van de nachttrein van Brussel naar Wenen, en niet veel later kondigde Nederland aan dat de Oostenrijkse Nightjet binnenkort ook halt zal houden in Amsterdam-Centraal. De populariteit van de nachttrein piekt en voor wie de microbe heeft te pakken, is er goed nieuws: binnenkort komt er ook een nachttrein van Brussel naar Zweden.

De gloednieuwe nachttrein zou vanuit Brussel via Keulen naar Malmö rijden. De Zweedse regering is erg enthousiast, maar krijgt nog te maken met wat Europese struikelblokken. Aangezien ieder Europees land haar eigen systemen, sporen en regels heeft, is een nauwe samenwerking tussen alle landen een vereiste. Momenteel is de werkgroep volop bezig na te gaan hoe de grensovergang zo vlot mogelijk kan verlopen. Voor de eerste rit wordt er gemikt op 2023.

De nachttrein: terug van weggeweest

Niemand had begin dit jaar durven dromen dat de komst van de nachttrein van Brussel naar Wenen op zoveel enthousiasme zou kunnen rekenen. We zijn met andere woorden bereid om meer te betalen voor een ervaring die een licht nostalgisch en romantisch gevoel met zich meebrengt. De laatste nachttrein verliet Brussel in 2003, en in tussentijd kraaide er geen haan naar de komst van nieuwe treinen.

Desondanks bleven de Oostenrijkers altijd sterk geloven in een revival van de nachttrein. Ondanks een deuk in populariteit deed de ÖBB forse investering in een internationaal treinnetwerk en nieuwe slaapwagons. En goed nieuws: ook alle buurlanden kunnen profiteren van de uitbouw van het Oostenrijkse treinnetwerk. Brussel werd naast Wenen verbonden met Innsbrück, Hamburg, Berlijn en Zürich. Venetië werd dan weer met Milaan en Rome verbonden. Stuk voor stuk investeringen die in een post-coronatijdperk flink zouden kunnen renderen.

Did you know that a new train connection between Belgium and Sweden is in full swing today? The night train from Brussels to Malmö will be there within a few months.

Malmö, een hippe parel

Genoeg over het Oostenrijkse netwerk en tijd om even in te zoomen op het mooie Zweden. Malmö, de stad waar de nachttrein zal stoppen, werd afgelopen jaren meermaals gelauwerd als nieuwe hippe hotspot onder de citytrips. Op een boogscheut (halfuurtje treinen) van het Deense Kopenhagen vind je deze kuststad die faam verwierf omwille van haar aandacht voor design. Inderdaad, Malmö is een waar designwalhalla.

Wat de stad zo uniek maakt is dat ze bijzonder veel creatievelingen aantrekt. Toeval of niet: plots begonnen al die creatievelingen samen te werken. De mooiste designadressen in Malmö zijn collabs tussen stoffeerders en meubelmakers, 3D-designers en brilontwerpers: noem maar op. Daarnaast vind je er de tofste lifestylewinkels zoals GRANDPA, Designtorget, Svenssons i Lammhult en Formargruppen.

Zweedse punctualiteit

Het is geen toeval dat net Zweden op de nachttrein springt, aangezien het land wereldwijd bekend staat om haar feilloze punctualiteit en precisie als het om openbaar vervoer gaat. De Zweedse bevolking is dan ook een fervent gebruiker van het nationale treinnetwerk dat het hele land verbindt. Daar speelt de Zweedse regering ook goed op in: ondanks dat zoveel Zweden de trein nemen, is er geen sprake van overvolle treinen of perrons. Wil je met Malmö als uitvalsbasis de rest van de omgeving verkennen, laat het Zweedse openbaar vervoer dat absoluut én op een comfortabele manier toe.