Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mobiliteit

Duurzaam vliegen: toekomstmuziek of utopie?

Een duurzame vliegvakantie maken, is dat (binnenkort) mogelijk? Bij ETIKL Magazine gingen we op zoek naar het juiste antwoord. Want duurzaam vliegen, dat zou absoluut fantastisch zijn.

Iedere globetrotter vraagt het zich af: zal duurzaam vliegen ooit mogelijk zijn? Sommigen beweren dat je je CO²-uitstoot volledig kan compenseren, anderen beweren dat het vliegtuig op biobrandstof niet lang meer op zich zal laten wachten. Maar is dat zo?

Je kan veel vergroenen in het dagelijkse leven: je kan stoppen met vlees eten, een elektrische wagen aanschaffen, meer fietsen, je woning isoleren: noem maar op. Het zijn stuk voor stuk dingen waardoor je niet moet inboeten op het uiteindelijke doel: eten, rijden, wonen. Maar wat is het duurzame alternatief voor vliegen? Zeilen, roeien, zwemmen: geen van allemaal breed gedragen alternatieven, en slechts weinigen willen verre bestemmingen voorgoed van het menu schrappen.

Vorig jaar vlogen er wereldwijd 29.000 passagiersvliegtuigen en vandaag is de toeristische sector goed voor 10 procent van de wereldwijde CO²-uitstoot. De luchtvaart neemt daar de helft van in beslag. We vliegen steeds meer en verder, terwijl andere sectoren steeds duurzamer worden. Dat maakt dat het aandeel van de toeristische sector in de wereldwijde CO²-uitstoot steeds groter wordt. En dat gaat er niet op beteren, want ook vandaag schat de VN in dat de uitstoot van de toeristische sector tegen 2035 met 135 procent tegenover 2005 gaat toenemen.

Duurzaam vliegen op biobrandstof?

Waar de sector het sterkst op hoopt, is het mogelijk maken van korte- en lange afstandsvluchten op biobrandstof in plaats van kerosine. Maar ook hier fronsen wetenschappers de wenkbrauwen. Biobrandstof kan er namelijk voor zorgen dat de uitstoot van een vlucht indirect hoger is. De natuur zal voor productie van biobrandstof namelijk plaats moeten maken voor de teelt van energiegewassen. Oplossing hiervoor zou biobrandstof uit algen zijn, maar die is momenteel nog wel duur. Laten we zeggen dat wanneer de uitstoot van CO² zwaarder belast wordt, er wel een moment zou kunnen komen waarop biobrandstof uit algen de voorkeur krijgt.

Bijkomend probleem is dat kerosine een hogere energiedichtheid dan biobrandstof heeft. Je moet dus meer brandstof meenemen en kan minder ver vliegen. Volgens het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change, is het voor de luchtvaart moeilijker om over te schakelen op alternatieve brandstoffen dan voor andere sectoren. Het spreekt dan ook voor zich: een omschakeling naar biobrandstof vereist nieuwe technologie en nieuwe toestellen, het kost handenvol geld.

A sustainable flight holiday, is that (soon) possible? At ETIKL Magazine we went in search of the right answer. Because sustainable flying, that would be absolutely fantastic.

Dan maar compenseren

Omdat een omschakeling op biobrandstof niet meteen zal gebeuren, komen vliegmaatschappijen nu met ‘the next best thing’: je CO²-uitstoot compenseren. Heel wat vliegmaatschappijen beloven bijvoorbeeld voor een meerkost voldoende bomen te planten om je CO²-uitstoot te compenseren. Een andere maatschappij belooft dan weer enkele are oerbos te beschermen, en een ander investeert je geld in hernieuwbare energie. Maar kan een vlucht echt gecompenseerd worden? Wetenschappers zeggen van niet.

Bereidwilligheid

Ben je dit verhaal aan het lezen, dan ben je wellicht bezorgd om de impact van populaire vliegtuigreizen op onze planeet. Dat is fantastisch, maar toch is het volgende confronterend: wie zich bovengemiddeld bewust is van het klimaatprobleem, is niet bovengemiddeld bereid om zijn reisgedrag bij te sturen. Sterker nog, wie begaan is met het klimaat, is vaak een erg actieve reiziger.
Volgens Stefan Gössling (Lund University), op onderzoek naar de relatie tussen toerisme en duurzaamheid, moet de uitstoot van de luchtvaart gelimiteerd worden en moet de handel in emissies binnen de luchtvaart zelf blijven. Wordt dit scenario gevolgd, dan zal je de prijs van een doorsnee vlucht snel zien stijgen, aangezien het aanbod fors zal dalen. Volgens Gössling moeten we in de toekomst beter nadenken over waar we heen gaan en hoe lang we daar blijven. “Je kan niet meer voor 20 euro op vrijgezellenweekend naar Edinburgh. Dat is een realiteit die we gemakshalve negeren.”

Bron: Emission Reduction Targets for International Aviation and Shipping