Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mobiliteit

Op zoek naar een nieuwe fiets? Zo ontdek je welke bij je past

Wil je een nieuwe fiets kopen? Dan is het belangrijk tijdig te achterhalen welk type fiets bij je past. Dat doe je hier, met deze handige koopgids van ETIKL Magazine.

Koop je een nieuwe fiets, dan hangt alles ervan af hoe frequent en waar je ‘m precies gaat gebruiken. Ben je op zoek naar een stalen ros voor avontuurlijke routes in het bos of woon je in de stad en gebruik je ‘m om boodschappen in de buurt te doen? We matchen je aan de ideale fiets.

Stadsfiets: boodschappen en korte fietstochten

Ben je op zoek naar een nieuwe fiets die makkelijk te onderhouden is én relatief goedkoop is, dan kies je best voor de aankoop van een klassieke stadsfiets. Er bestaan stadsfietsen in talloze designs: van de retro ‘omafiets’ tot strakke, moderne frames: het aanbod stadsfietsen is enorm.

Wil je een nieuwe fiets kopen? Dan is het belangrijk tijdig te achterhalen welk type fiets bij je past. Met deze stadsfiets, bijvoorbeeld, beweeg je je vlot en efficiënt door de binnenstad.

Hybride fiets: comfortabel én sportief

Met een hybride fiets kies je voor een stadsfiets die je iets sportiever kan inzetten dan de klassieke varianten. Dankzij het aluminium frame is de fiets lichter, waardoor je na een lange fietstocht minder last zal hebben van spierpijn én je makkelijker snelheid maakt. Een crosshybride fiets lijkt op een mountainbike met iets dunnere banden, en geniet je dus van meer grip dan met een gewone stadsfiets. Een fitness hybride fiets is het kleine broertje van de koersfiets en biedt voordelen wanneer je snelheid op de weg wilt maken. En ten slotte is de trekking hybride fiets, zoals de naam het zelf al zegt, uitgerust voor lange trektochten en voorzien van bagagedragers en spatborden.

Wil je een nieuwe fiets kopen? Dan is het belangrijk tijdig te achterhalen welk type fiets bij je past. Met deze trekkingfiets, bijvoorbeeld, plan je avontuurlijke routes, zowel op de weg als in een iets ruigere omgeving.

Vouwfiets: ideaal voor de pendelaar

Waar de vouwfiets vroeger een heuse puzzel was die je sommige treinreizigers in en uit elkaar zag sleutelen, zijn moderne exemplaren comfortabeler dan ooit. Een vouwfiets is compact, licht en typeert zich door zijn kleine wielen. Je gebruikt ‘m idealiter om korte afstanden te overbruggen en om compact op te bergen of zelf te kunnen dragen. Goed nieuws voor wie er toch grotere afstanden mee aflegt: er zijn vandaag ook heel wat elektrische varianten op de markt.

Wil je een nieuwe fiets kopen? Dan is het belangrijk tijdig te achterhalen welk type fiets bij je past. Met deze plooifiets, bijvoorbeeld, wordt pendelen een stuk aangenamer.

Mountainbike: avontuur in de natuur

Woon je in een bosrijke omgeving of laat je graag de adrenaline door je lijf gieren? Dan gaan mountainbikeritten je wellicht het sterkst bekoren. De dikke banden met veel grip en vering zijn ontworpen om over onverharde wegen te rijden. Er bestaan verschillende soorten mountainbikes van de ‘all mountain’ die je op zowat alle terreinen kan gebruiken tot de ‘enduro mountainbikes’ die specifiek ontworpen zijn om steile afdalingen te trotseren. Wil je een nieuwe fiets waarmee het avontuurlijke leven je toelacht, dan heb je 'm gevonden.

Wil je een fiets kopen? Dan is het belangrijk tijdig te achterhalen welk type fiets bij je past. Met deze mountainbike, bijvoorbeeld, leg je de meest avontuurlijke routes af.

Race-of koersfiets: snelle fietstochten op de weg

Wil je graag een lichte fiets waarmee je vlot hoge snelheden bereikt, dan is de race- of koersfiets het overwegen waard. Met zijn gebogen stuur en dunne banden kies je voor snelheid boven comfort, maar het is de beste fiets om heuvelachtige gebieden en steile wegen aan te kunnen. Waar je zéker op moet letten bij de aanschaf van een race- of - koersfiets? Dat je voor de juiste framemaat kiest. Gebruik hier onderstaand schema voor:

Lichaamslengte – Framemaat – Framemaat

< 150 cm – 43-47 cm – XS
150-165 cm – 47-50 cm – S-M
165-170 cm – 50-52 cm – M
170-175 cm – 52-55 cm – M-ML
175-180 cm – 55-58 cm – ML
180-185cm – 58-61 cm – ML-L
185-190 cm – 60-62cm – L-XL
190-195 cm – 61-63 cm – XL
195-200 cm – 63 cm > - XL

Wil je een nieuwe fiets kopen? Dan is het belangrijk tijdig te achterhalen welk type fiets bij je past. Met deze koersfiets, bijvoorbeeld, leg je comfortabel lange afstanden op de verharde weg af.

Elektrische fiets: woon-werkverkeer en recreatieve fietstochten

Woon je op meer dan enkele kilometers van je werk en wil je de bedrijfswagen, trein of bus inruilen voor een gezonder alternatief? Dan is de populaire elektrische fiets een goed alternatief. Je kiest zelf hoe intensief de technologie je ‘helpt’ en haalt makkelijk snelheden van zo’n 25 kilometer per uur. Er bestaan heel wat verschillende soorten elektrische fietsen, dus wil je er eentje aanschaffen, doe je ook binnen dit fietstype best grondig je research.

Wil je een fiets kopen? Dan is het belangrijk tijdig te achterhalen welk type fiets bij je past. Met deze elektrische fiets of e-bike, bijvoorbeeld, wordt een lange zware tocht een fluitje van een cent.

Speedbike of speed-pedelec: grote afstanden

Woon je op grote afstand van je werkplek, dan blijft de fiets een mogelijk alternatief voor een wagen of het openbaar vervoer. Sinds enkele jaren wint de speedbike of speed pedelec aan populariteit. Met snelheden tot en met 45 kilometer per uur rijd je de dagelijkse files vlot voorbij en slaag je er misschien in om de reistijd van de wagen in de ochtendspits te kloppen.

Wil je een fiets kopen? Dan is het belangrijk tijdig te achterhalen welk type fiets bij je past. Met deze speed pedelec, bijvoorbeeld, haal je in een mum van tijd een behoorlijke snelheid. Ideaal om je woon-werkverkeer te overbruggen.

Heb je een nieuwe fiets, oftewel 'de fiets van je leven' gevonden, maar zoek je nog een uitdagende route? De mooiste fietsroutes in België, ontdek je hier.