Shopping Cart

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Mode

5 creatieve manieren om je oude kleren te ‘upcyclen’

Van plan om je kast te legen? Wacht eens even! Want met deze tips van de redactie van ETIKL Magazine tover je versleten kleding in geen tijd om tot ware mode-accessoires. Oude, versleten kleren upcyclen is niet alleen budgetvriendelijk: het is ook nog eens tof en inspirerend!

Het gros van de mensen gooit versleten kledingstukken of items die niet goed passen in de kledingcontainer. Dat doen ze om vervolgens nieuwe kleren te kopen. Maar is dat altijd nodig? We selecteerden vijf creatieve manieren om je oude kleren nieuw leven in te blazen en te ‘upcyclen’.

Blaas je jeansbroek nieuw leven in

Er zijn heel wat verschillende manieren om een jeans- of denim broek te upcyclen, zoals er een short of rokje van te maken. Ook kan je met behulp van leuke patches of een mooi lint dat je op de zijkant strijkt bepaalde slijtage of vlekken verbergen, zodat je jeansbroek weer wat langer meegaat.

Maak er een lappendeken van

Heb je leuke oude stofjes, dan kan je ze ook omvormen tot een leuk lappendeken. Heel simpel: je knipt ruiten, rechthoeken of vierkanten uit je oude kleren en stikt deze aan elkaar vast, om uiteindelijk een leuk lappendeken te creëren. Vulling vind je in oude kussens of een oud dekbed, waardoor je nieuwe winterse eyecatcher helemaal zelfgemaakt is. Tip: geef zo’n lappendeken cadeau tijdens de feestdag, een geschenk waar je de bal niet mee kan misslaan.

Maak je eigen winkeltas

De patronen van een handtas, en meer specifiek die van het model ‘totebag’, zitten relatief eenvoudig in elkaar. Wat je nodig hebt is een groot stuk stof, of een stapel kleine stukjes zoals bij een lappendeken, om uiteindelijk mee aan de slag te gaan. Totebags komen altijd van pas en zijn lekker stevig om zelfs je boodschappen in te vervoeren. Handig toch?

Ga voor het meest modieuze mondmasker

Er zijn de afgelopen maanden massaal veel mondmaskers gemaakt, en intussen heb je ongetwijfeld het beste patroon gevonden. Maak er een uitdaging van om de meest modieuze mondmaskers ooit te maken, want we zullen ze ongetwijfeld nog een tijdje moeten dragen. Beste stof hiervoor is katoen, dus denk aan t-shirts, lakens of stoffen zakdoeken. Vergeet wel niet om de juiste filter te gebruiken.

Maak accessoires van oude kleren

Niets is leuker dan leuke accessoires om je doordeweekse outfit (of thuiswerkjoggers) van wat extra pit te voorzien. Maak daarom zelf een bandana van een versleten blouse, een hoofdband van een versleten sjaal, een riempje van gevlochten stof, een sjaaltje om aan je handtas te knopen, enzovoort. Het was nog nooit zo goedkoop en leuk om je outfit te pimpen.

Heb je nog andere tips om kleren te upcyclen? Deel ze met ons via Facebook, Instagram, Twitter of via info@etikl.com en wie weet staat jouw tip hier binnenkort te pronken.

Ontdek onze duurzame & gerecycleerde collectie